Великий піст в 2013 році почнеться Прощеною неділею - 17 березня.
Великий піст починається Прощеною неділею, в 2013 році – 17 березня.
Прощена неділя – день, в який прийнято просити пробачення і самому прощати образи, щоб в дні Великого посту очиститися і вирости духовно. А завершується Великий піст Світлим святом Пасхи, в 2013 році – 5 травня.
Головна ідея Великого посту – через очищення тіла очистити душу, не допускати сварок і злості, прощати і допомагати оточуючим.
Протягом Великого посту люди їдять пісну їжу, повністю виключаючи м'ясо і птицю, молочні продукти і яйця. Кожен з днів передбачає харчування за особливим графіком – це строгий варіант поста для мирян. Однак слід зазначити, що дотримуватися його можуть тільки абсолютно здорові люди, що не займаються важкою фізичною працею. Тим, хто не може похвалитися богатирським здоров'ям, і зайнятим важкою працею дозволені поблажки. А вагітним, літнім і дітям дозволено не постити зовсім.
Не дивлячись на те, що під час посту дуже багато чого не можна вживати в їжу - це не привід харчуватися одноманітно і несмачно. Наприклад, такі прості та звичні страви як гречана каша з грибами, салат з буряка та цибулі, гороховий суп, відварні і запечені овочі з приправами з різних соусів зроблять Ваш стіл смачним, корисним і різноманітним.
Пісні страви прості в приготуванні і по-домашньому смачні. Що може бути краще каші, приготовленої в керамічній каструлі або казані, овочів-гриль, обсмажених на спеціальній сковороді або приготованих дрібно нарізаними кубиками в сковороді-вок? І, звичайно, до будь-якої страви буде доречним приготований своїми руками соус на основі рослинної олії, спецій і зелені.
Готуйте з задоволенням, харчуйтеся здоровою пісною їжею, думайте про чистоту тіла і душі і будьте щасливі.