В якому посуді краще варити кашу?
Каша - це "другий хліб" кожного з нас. Страва, яка увійшла в наше повсякденне життя, традиційна. Це – сніданок, обід і вечеря, гарнір або основне блюдо.
В час високих технологій, мультіварок-пароварок і всього іншого, складно, але можливо, повернутися до приготування каш в каструльці. В якому посуді краще варити кашу?
Варити каші найкраще в товстостінному посуді з нержавіючої сталі. Багатошарове дно каструлі рівномірно прогріває весь об'єм, заощаджує енергію, а після виключення довго зберігає тепло. Це саме те, що потрібно – «притомити» кашу. Цей же ефект Ви отримаєте при використанні каструль з литого алюмінію з антипригарним покриттям, покриття також дозволить не так часто помішувати кашу.
Можна варити по-старому - в чавунці і в духовці, а ще краще в печі. Якщо порівняти смак тієї чи іншої каші, то в чавунці з печі не тільки найприємніший смак, але і найбільше користі! Чавун - найбільш теплоємний варіант посуду. Нагрівшись, він довше за інші метали залишається теплим і дозволить каші максимально упаритися. В чавунному посуді - казані або гусятниці, каші виходять розпарені, розсипчасті, в загальному, смакота!
Чудово підійде для каші і керамічний жароміцний посуд: каструльки і глечики. Глина – найбільш екологічний матеріал для виготовлення пічного посуду. Природні властивості глини дозволяють віддати їжі не тільки потрібну кількість тепла, а й наситити їжу природною енергією. Приготована в такому посуді каша має особливий смак. Після виключення духовки даємо каші попре ще хвилин 10-20 в духовці - і насолоджуємося!
Не виключений варіант використання і жароміцного скла. Жароміцне скло - надзвичайно зручний матеріал для кухні (для тушіння,смаження, випічки), а також для простого підігріву їжі. Каструля для СВЧ з легкістю витримує необхідну для приготування їжі температуру. Скло - інертний до будь-яких продуктів матеріал, каша буде мати виключно свій смак. Ще важливо те, що в будь-який момент можна підглянути, як готується Ваша страва і встигнути вчасно помішати її при необхідності.
Ще з уроків домоводства в школі ми пам'ятаємо таку класифікацію каш:
- розсипчаста,
- в'язка,
- рідка.
Розсипчасті каші варять з гречки, рису, перловки, пшона і т. п.
В'язкі - з проділу (подрібнених зерен), геркулесу, манки і всіляких круп'яних пластівців.
Рідкі каші варять з манки, толокна.
В принципі, з гречки і рису теж можна зварити рідку кашу, але ось з манки з толокном розсипчаста не вийде.
Консистенція залежить від виду крупи і кількості використовуваної рідини. Природно, для рідких каш останньої повинно бути більше. Як правило, для розсипчастих каш беруть співвідношення води і крупи 1: 2 (1 частина крупи), зайву воду можна злити. Ці каші зазвичай використовують як гарнір. Для в'язкої 1: 3. Ну, а для рідких, для манки, наприклад, взагалі на склянку рідини 1-2 ч.л. крупи.
Відволікатися від процесу варіння каші можна тільки, коли готуєте розсипчасту, а в'язку, і тим більше рідку, без нагляду залишати не можна .Помішувати бажано постійно.
Важливий момент: каша вважається готовою, коли починає "булькати" (крім гречки). Почулися "булькання" - значить каша готова, кидаємо масло, вимикаємо газ, закриваємо кришкою, даємо постояти.
Каші варяться на самому маленькому вогні. Крупа кидається вже в киплячу воду. Час варіння гречки - приблизно 10-15 хвилин, пшона - теж 10-15 хвилин, рису - в залежності від сорту.
Гречка і рис варяться під закритою кришкою. Геркулес і пшоно - у відкритій каструлі, їх треба періодично помішувати. А рис і гречку чіпати не потрібно. При варінні рису перед закладанням в киплячу воду самого рису можна додати у воду різні спеції: тмин, куркуму, кардамон, імбир і т.д.
Як Ви вже зрозуміли, готувати каші можна по-різному і в звичному Вам посуді. Вибір за вами. Харчуйтеся здоровою і смачною домашньою їжею, готуйте із задоволенням.