У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Сирна паска - символ великоднього столу

Ще з дитинства ми звикли до того, що великодній стіл сервірують символічними стравами. Що центром великоднього столу завжди є сирна паска. А пасхальній трапезі обов'язково передує традиційна великодня гра - битки (биття яєць). І ми продовжуємо свято дотримуватися традицій, прищеплених нашими предками. Але чому королева великоднього столу - паска? Чому готують саме сирну паску?

Сирна паска прикрашена цукатами і ягодами

Паска з сиром - символічне блюдо

До Світлого свята Пасхи не просто так готують саме сирну паску. Походження сирної паски пов'язано з пророком Мойсеєм, який за велінням Господа вивів рабів іудеїв з Єгипту. Після позбавлення від рабства за обіцянкою Творця народ чекала «земля хороша, де тече молоко і мед». Так молоко і мед стали символом нескінченної радості. Сир був більше, ніж просто їжею. Він вважався найкращим, що є в молоці, найпоживнішим та найкориснішим для людини. А сир, перетертий з цукром і вершковим маслом - і зовсім був даром природи. Сир був дорогим продуктом. Простій людині така розкішна їжа була доступна тільки раз на рік. І готувалася з особливим трепетом і тільки з кращих продуктів.

Невипадкова і форма сирної паски. Існують різні повір'я про те, чому паска з сиру виглядає саме такою, якою ми звикли її бачити. По одному з повір'їв усічена піраміда є символом гробу Господнього, в якому відбулося чудо Воскресіння. За іншою ж версією сирна піраміда символізує Голгофу - гору, на вершині якої був розп'ятий Христос.

Для додання сиру потрібної форми, його поміщали в спеціальну форму - пасочницю. Сир «сідав» і після зняття форми залишався стояти у формі піраміди. Пасочниця складалася з чотирьох пластин. На них були викарбувані символи муки Христа (хрест, тростина і спис) та символи Воскресіння (квіти і паростки трави).

І зараз, через багато століть, форма для сирної паски залишається такою ж.

Процес приготування сирної паски за допомогою форми

Рецепт класичної сирної паски

Для приготування традиційної паски необхідно заздалегідь купити форму для сирної паски. Вона складається з розбірних пластин, які утворюють усічену піраміду. Щоб готову паску простіше було дістати і не пошкодити її цілісність, можна вистелити форму марлею.

Інгредієнти:

сир - 1 кг
вершки - 400 г
цукор - 200 г
ванільний цукор - 10 г
волоський горіх - 150 г (можна взяти будь-які горішки або асорті горіхів)
родзинки - 100 г (їх потрібно буде промити і замочити перед готуванням)
вершкове масло - 150 г
яйця - 4 шт.

Приготування:

1. Щоб паска була однорідною і без зернистості, сир попередньо потрібно пробити блендером. Також можна кілька разів протерти його через сито і пропустити через м'ясорубку.

2. Вершкове масло розтопити і додати до сиру. Добре розмішати.

3. В окрему сталеву миску (посилання) вбити яйця. Додати цукор, ванільний цукор та вершки. Розмішати і поставити яєчну суміш на середній вогонь.

4. Обов'язково безперервно помішувати поки маса не закипить.

5. Після закипання зменшити вогонь і варити до тих пір, поки консистенція не загусне. Також постійно помішуючи.

6. Коли яєчна суміш стала густою, зняти з плити і залишити остигати.

Фото-рецепт приготування сирної паски

7. За цей час змішати сир з горішками і родзинками.

8. З'єднати яєчно-вершкову масу з сирною. Ретельно перемішати.

9. Зібрати форму для паски.

10. Змочити і віджати марлю.

11. Вистелити марлю в форму для сирної паски.

12. Помістити форму на піднос або тарілку - з сирної маси буде стікати сироватка.

13. Перекласти сирну масу у форму.

14. Зверху на сир покласти гніт (що-небудь важке, щоб сир краще спресувався і отримав чітку форму піраміди).

15. Сирна маса повинна простояти під гнітом в холодильнику мінімум 12 годин.

16. Акуратно витягнути паску з розбірної форми і зняти марлю.

Святковий стіл до свята Світлого Великодня

17.Святкова сира паска з сиру готова. Для подачі прикрасити сирну цукатами і горішками.

 

 

Це знадобиться!