Сирна паска - символ великоднього столу
Ще з дитинства ми звикли до того, що великодній стіл сервірують символічними стравами. Що центром великоднього столу завжди є сирна паска. А пасхальній трапезі обов'язково передує традиційна великодня гра - битки (биття яєць). І ми продовжуємо свято дотримуватися традицій, прищеплених нашими предками. Але чому королева великоднього столу - паска? Чому готують саме сирну паску?
Паска з сиром - символічне блюдо
До Світлого свята Пасхи не просто так готують саме сирну паску. Походження сирної паски пов'язано з пророком Мойсеєм, який за велінням Господа вивів рабів іудеїв з Єгипту. Після позбавлення від рабства за обіцянкою Творця народ чекала «земля хороша, де тече молоко і мед». Так молоко і мед стали символом нескінченної радості. Сир був більше, ніж просто їжею. Він вважався найкращим, що є в молоці, найпоживнішим та найкориснішим для людини. А сир, перетертий з цукром і вершковим маслом - і зовсім був даром природи. Сир був дорогим продуктом. Простій людині така розкішна їжа була доступна тільки раз на рік. І готувалася з особливим трепетом і тільки з кращих продуктів.
Невипадкова і форма сирної паски. Існують різні повір'я про те, чому паска з сиру виглядає саме такою, якою ми звикли її бачити. По одному з повір'їв усічена піраміда є символом гробу Господнього, в якому відбулося чудо Воскресіння. За іншою ж версією сирна піраміда символізує Голгофу - гору, на вершині якої був розп'ятий Христос.
Для додання сиру потрібної форми, його поміщали в спеціальну форму - пасочницю. Сир «сідав» і після зняття форми залишався стояти у формі піраміди. Пасочниця складалася з чотирьох пластин. На них були викарбувані символи муки Христа (хрест, тростина і спис) та символи Воскресіння (квіти і паростки трави).
І зараз, через багато століть, форма для сирної паски залишається такою ж.
Рецепт класичної сирної паски
Для приготування традиційної паски необхідно заздалегідь купити форму для сирної паски. Вона складається з розбірних пластин, які утворюють усічену піраміду. Щоб готову паску простіше було дістати і не пошкодити її цілісність, можна вистелити форму марлею.
Інгредієнти:
сир - 1 кг
вершки - 400 г
цукор - 200 г
ванільний цукор - 10 г
волоський горіх - 150 г (можна взяти будь-які горішки або асорті горіхів)
родзинки - 100 г (їх потрібно буде промити і замочити перед готуванням)
вершкове масло - 150 г
яйця - 4 шт.
Приготування:
1. Щоб паска була однорідною і без зернистості, сир попередньо потрібно пробити блендером. Також можна кілька разів протерти його через сито і пропустити через м'ясорубку.
2. Вершкове масло розтопити і додати до сиру. Добре розмішати.
3. В окрему сталеву миску (посилання) вбити яйця. Додати цукор, ванільний цукор та вершки. Розмішати і поставити яєчну суміш на середній вогонь.
4. Обов'язково безперервно помішувати поки маса не закипить.
5. Після закипання зменшити вогонь і варити до тих пір, поки консистенція не загусне. Також постійно помішуючи.
6. Коли яєчна суміш стала густою, зняти з плити і залишити остигати.
7. За цей час змішати сир з горішками і родзинками.
8. З'єднати яєчно-вершкову масу з сирною. Ретельно перемішати.
9. Зібрати форму для паски.
10. Змочити і віджати марлю.
11. Вистелити марлю в форму для сирної паски.
12. Помістити форму на піднос або тарілку - з сирної маси буде стікати сироватка.
13. Перекласти сирну масу у форму.
14. Зверху на сир покласти гніт (що-небудь важке, щоб сир краще спресувався і отримав чітку форму піраміди).
15. Сирна маса повинна простояти під гнітом в холодильнику мінімум 12 годин.
16. Акуратно витягнути паску з розбірної форми і зняти марлю.
17.Святкова сира паска з сиру готова. Для подачі прикрасити сирну цукатами і горішками.