Як вибрати тарілки. Матеріали і види тарілок
Кожна господиня стикається із завданням - наповнити кухню красивим столовим посудом. І тут виникає питання - які тарілки купити? Щоб для всього вистачило, і не забити всі шафки. Ми проаналізували завдання столового посуду і склали список тарілок, які найчастіше використовуються при сервіруванні.
ТОП-5 видів тарілок, які обов'язково повинні бути на кухні
1. Глибока тарілка для супу (супова тарілка). Широка поглиблена тарілка, яку іноді можуть використовувати і в якості салатника.
2. Обідня тарілка (плоска тарілка для другого). Універсальна тарілка діаметром 25-30см. Її використовують для порційної подачі других страв, як підставну тарілку для сервірування, а також в якості блюда для млинців, бутербродів, подачі закусок.
3. Пиріжкова тарілка. Плоска тарілка діаметром 16-18см. На ній подають хліб, булочки, тістечка, фрукти або сир.
4. Салатник. Глибока миска для подачі салату. Салатники можуть бути як великими - до 30см (для сервірування і подачі об'ємних салатів із зеленню), так і маленьким - до 15см (невеликі мисочки для порційної подачі салату). Невеликі салатники можна використовувати як піалочки для бульйону або креманки для подачі десертів.
5. Десертна тарілка. Тарілка для солодкого, діаметром до 20см. Використовується для подачі різних десертів.
Тарілки з порцеляни, кераміки і скла. Який матеріал вибрати?
При виборі тарілок ми стикаємося ще з одним питанням - який матеріал вибрати. Тарілка може бути виготовлена з порцеляни або кераміки, скла або склокераміки. Який матеріал тарілок краще? Щоб відповісти на це питання, потрібно всього лише дізнатися властивості кожного матеріалу.
Кераміка - найбільш поширений матеріал. Керамічні тарілки дуже популярні. Мають широкий вибір кольорів, розмірів і форм. Можуть бути як в класичному стилі, так і найнезвичніших форм. Керамічний посуд вважається одним з найбільш екологічних. Тарілки з кераміки досить міцні, добре поглинають і зберігають тепло. Якщо потрібно подати на стіл гарячу страву, сміливо можна використовувати керамічну тарілку. Кераміка має пористу структуру, тарілки добре пропускають повітря.
Фаянс - вид кераміки. Фаянс відрізняється більшою пористістю. В наслідок цього краще пропускає повітря, більше вбирає запахи і жир. Фаянс - досить крихкий матеріал, його слід оберігати від механічних пошкоджень і перепаду температур.
Порцеляна - ще один вид виробів з кераміки. Порцелянові тарілки більш витончені. Посуд з порцеляни не вбирає запахи. Невибагливий у догляді.
Міф або правда
Ми звикли вважати, що порцеляновий посуд особливо тонкий і витончений. АЛЕ звичайний фарфор такий же товстостінний, як і кераміка. А відрізняється він від кераміки лише внутрішньою структурою (фарфор - непористий матеріал) і міцністю за рахунок особливостей виробництва і температури випалу.
Що ми уявляємо, коли чуємо, що посуд виготовлений з порцеляни? Вишуканий, витончений посуд, який просвічується на світлі. Це різновид порцеляни - тонкостінний (кістяний) фарфор. Посуд з кістяної порцеляни має тонкі стінки, що просвічуються, і відрізняється високою білизною. Але він нестійкий до дії кислот і лугів. Тому з такого фарфору виготовляють тільки кавові або чайні фарфорові сервізи.
Скло. Скляні тарілки виглядають вишукано і елегантно. Підходять під будь-яку колірну гамму сервіровки. Добре утримують тепло. За рахунок гладкої поверхні не вбирають запахи і легко миються. Стійкі до механічних пошкоджень і довговічні.
Склокераміка. Тарілки зі склокераміки відрізняються своєю легкістю і міцністю. Вони настільки стійкі до ударів і пошкоджень, що їх називають «небиткими». У склокерамічних тарілок досить тонкі стінки, вони виглядають красиво і елегантно. Популярні як в домашньому, так і в професійному використанні.