У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Як вибрати келих для шампанського

Так склалося, що салат олів'є і шампанське у нас в країні стали головними атрибутами Нового Року. У цій статті ми розповімо про неодмінного супутника урочистих і пишних заходів – шампанське. А також про те, як підібрати до нього келих, який повністю розкриє смак і аромат напою. Ми допоможемо Вам вибрати і купити келих або фужер для шампанського і вина.

Купити келихи для шампанського з доставкою в інтернет магазині ПосудоГрад

До речі, по темі:

Келих – загальна назва тонкостінного скляного посуду для подачі напоїв. А фужер – це один з видів келиха, який використовується для подачі ігристих вин, мінеральних вод, соків і володіє тонкою ніжкою.

Слово «Келих» походить від італійського boccale (гуртка, глечик), bocca (рот). Російське слово «келих» - запозичено через французьке bocal.

Презентація шампанського

Наші звичайні вимоги до напою новорічних свят зводяться до того, що пробка повинна голосно вистрілити, а шампанське – спіниться і, найголовніше, бути ароматним і смачним. Але винні сомельє переконують нас в зворотному і надають зовсім інші правила подачі ігристого вина.

Шампанське досить примхливий напій і для його подачі велике значення має температура самого напою. Саме тому його потрібно подавати до столу в спеціальних відерцях з охолодженою водою і плаваючими в ній шматочками льоду. Але варто пам'ятати про те, що неправильно наповнювати відерце одним лише льодом, так як охолоджувати шампанське можна до 9-12°C, але не нижче цієї температури.

Інтригуючий момент – відкриття пляшки ігристого вина. Не варто віддавати право на це стрілку, який так і норовить потрапити пробкою в сусіда або побити посуд і меблі. Гучний постріл пробки вважається моветоном. Шампанське ж варто відкривати повільно і акуратно, тоді воно не буде сильно пінитися, його буде простіше налити в келих і приємніше пити. Крім цього, під час пострілу пробки вуглекислий газ випаровується з пляшки, що теж псує смак і якість напою. Професійні сомельє рекомендують відкривати пляшку, тримаючи її під кутом 45°, і прокручувати НЕ пробку, як ми звикли, а саму пляшку. Якщо все зробити правильно пробка вийде з пляшки з тихим приглушеним звуком, а шампанське збереже свій аромат та ігристість.

Коли нарешті відкрили шампанське, перед нами стає нова задача – правильно розлити його гостям. Адже кожному знайома ситуація, коли доводиться по кілька разів доливати вино в келих через те, що він заповнюється піною. Рекомендується залишити відкриту пляшку на кілька хвилин, це не тільки спростить процес його розливу в келихи, але й розкриє всі тонкощі смаку вина.

Вибираємо келих для шампанського: «кубок», «флейта», «тюльпан»

Смак напою залежить і від келиха, в якому його подають. Правильно підібраний посуд допоможе розкрити весь букет ароматів і гідно оцінити смак напою.

Келих «кубок» в народі називають «блюдце» або «креманка». Історія цього келиха йде далеко в минуле. Асоціюється він з розкішними вечірками стилю «люкс». У наш час цей вид келихів втратив свою популярність. А сталося це тому, що за часів, коли він був придуманий (на початку 20-го століття), найбільш поширеним було солодке шампанське. Тепер же ці келихи використовуються рідко, так як через широку форму смак і аромат ігристого випаровується. Тому Ви не встигнете відчути всю красу цього розкішного напою.

Келих «флейта» в наш час найбільш поширений посуд для шампанського. Являє собою високу вузьку чашу на довгій ніжці. Якщо Ви віддаєте перевагу шампанському, яке грає бульбашками в келиху і повністю зберігає аромат, свій вибір варто зупинити саме на «флейті». Але вузькі стінки келиха не дають шампанському розкрити свої найкращі якості в повній мірі. Для молодого вина це зовсім не проблема, а для витриманого вина потрібно інший тип келихів.

Вибрати і правильно використовувати фужер для шампанського Для таких вин використовується особливий келих – «тюльпан». За формою він дуже схожий на «флейту», але має одну перевагу – його чаша розширюється в середині, дозволяючи напою повністю розкритися. А до верху ж навпаки – звужується, утримуючи п'янкий запах ігристого вина, яким Ви зможете насолодитися в повній мірі.

Якщо ж Ви любите побалувати себе «елітним» дорогим шампанським, якому потрібно більше простору, щоб розкрити всі свої принади, можна скористатися келихами для білих вин.

Як тримати келих з шампанським

Як би це дивно не звучало, але тримати келих з шампанським теж потрібно правильно. Ні в якому разі не можна брати його за чашу, як це робиться з коньяком. Адже від Вашої руки келих і сам напій нагріється, а шампанське, як ми вже знаємо, краще пити охолодженим. Келих варто елегантно і акуратно тримати за ніжку у підстави чаші.

Як вчинити з недопитим шампанським

Усім відомі випадки, коли в пляшці ще залишилося ігристе вино, а свято вже підійшло до кінця. Не поспішайте викидати такий розкішний напій, адже Ви можете насолодитися ним на наступний день. Щоб воно не видихнуло, пляшку потрібно закрити стоппером і спокійно ставити в холодильник чекати наступного застілля.

І наостанок, головне правило – щоб вранці не страждати від головного болю, не перестарайтеся з шампанським, яким би благородно смачним воно не було. Адже хорошого повинно бути в міру!

Це знадобиться!