Як доглядати за посудом з чавуну
Чавунний посуд – найдавніший і перевірений вид кухонного начиння. Користуватися посудом з чавуну можна дуже довго, такий посуд передається з покоління в покоління. Чавун – єдиний матеріал, який не просто не погіршує своїх властивостей при тривалому застосуванні, але стає все краще з кожним роком. Але для того, щоб чавун добре і довго служив на Вашій кухні, слід знати правила догляду за чавунним посудом.
Як підготувати чавунний посуд до використання
Посуд з чавуну можна розділити на дві категорії: чавунний посуд без покриття і чавунний емальований посуд. Якщо Ви вирішили купити посуд з чавуну без покриття, варто знати, як підготувати їйого до довгострокового використання. Вам належить провести наступні дії:
• Ретельно вимити посуд. Новий посуд з чавуну обробляють маслом, яке слід протерти сухою ганчіркою, після чого промити виріб в гарячій воді, для кращого результату можна додати миючий засіб. Перед наступним етапом важливо добре просушити виріб на вогні або за допомогою рушника.
• Прожарити чавунний посуд з маслом. Саме на цьому етапі ми надаємо виробу антикорозійні та антипригарні властивості. Для початку слід змастити посуд маслом, потім поставити на розігріту плиту. Розжарити її до високої температури (дно має набути червонуватого відтінку).
Важливо! Поверхня чавуну пориста. Саме ці пори потрібно заповнити жиром. Тоді поверхня буде рівною і гладкою і придбає антипригарні властивості. Найкраще для розжарювання використовувати тверді жири – маргарин або смалець. Вони щільним шаром впроваджуються в пористу структуру чавунного посуду. Якщо ж смальцю або маргарину немає під рукою, підійде і звичайна рослинна олія.
• Промити чавунний посуд в холодній воді. Після прокалки промиваємо виріб у великій кількості холодної води. Не бійтеся промивати холодною водою гарячу сковороду. Чавун не боїться перепаду температур.
• Прожарити з сіллю. Промитий виріб знову поставити на плиту і дати обсохнути. Насипати сіль і вижаривати при середній температурі. Через хвилин 10 сіль пожовтіє, коли вона почне «стріляти», зняти сковороду з плити. Сіль висипати, а посуд знову ретельно промити. Зараз, напевно, кожен задумався: для чого прожарювати чавунний посуд з сіллю? Ось в чому справа: сіль втягує в себе всі непотрібні запахи й елементи з поверхні посуду.
• Змазати маслом. Останній етап - змастити посуд маслом і поставити в духовку. Температуру виставити на 180 градусів і засікти 3 години. За цей час масло висохне і утвориться захисна плівка.
Правила догляду за чавунним посудом без покриття
1. У чавунному посуді не варто зберігати готову їжу
2. Для якісного видалення жиру посуд потрібно мити гарячою водою і тільки вручну
3. Хімічні миючі засоби використовувати небажано
5. Можна користуватися жорсткими металевими скребками та щітками
4. Після миття посуду з чавуну обов'язково потрібно протерти її сухим рушником або висушити на невеликому вогні
5. Зберігати посуд в добре вентиліруємому місці.
Як відновити поржавілий чавунний посуд
Якщо ж все-таки чавунний посуд почав іржавіти, його дуже легко відновити. Потрібно всього лише виконати наступні дії:
• Видалити іржу
• Прожарити з сіллю як при підготовці до використання
<strong > • Дати охолонути і прополоскати в теплій воді
• Просушити і обробити поверхню рослинним маслом. Ще раз прогріти на розпеченій плиті до 30 хвилин
Якщо ж Ви стали володарем чавунного посуду з емалевим покриттям, Вам не потрібно буде проробляти всі ці процедури. Біле і кремове емалеве покриття не вимагає попередньої підготовки, його досить просто вимити. Якщо посуд покритий чорною емаллю, його потрібно змастити маслом і недовго прожарити.
Правила догляду за посудом з чавуну з емалевим покриттям
1. Ні в якому разі не допускати перегріву посуду
2. Уникати механічних пошкоджень шару емалі
3. Під час готування не можна користуватися металевими аксесуарами
Найголовніший плюс чавунного посуду - чим частіше в ньому готувати, тим краще він стає, а також поліпшуються антипригарні властивості. Адже всі ми знаємо, що в бабусиному старому чавунному посуді виходять найсмачніші та улюблені нами страви.