У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Як правильно сервірувати стіл

Правильна сервіровка столу

Кожна господиня хоче здивувати своїх гостей і домочадців кулінарними шедеврами. Але не варто забувати, як і театр починається з вішалки, святковий стіл починається з сервіровки. І перше, що побачать Ваші гості – це оздоблення столу. А, як відомо, перше враження обов'язково допоможе створити потрібний настрій. І щоб Ви не влаштовували: сімейний обід, дружню вечерю або просто чаювання в колі друзів – так хочеться зробити все правильно і красиво, щоб затишно було кожному, щоб проведений час був по-справжньому приємним для всіх.

Здивувати кулінарним талантом або розважити цікавою бесідою – далеко не все. Наскільки смачними та оригінальними б не були частування, важливо їх правильно подати, піднести згідно правил і етикету. Безумовно, ми не зможемо охопити весь об'єм існуючих традицій і особливостей, але «прочинити двері» в цей цікавий світ і дати кілька відповідей на питання про те, як сервірувати стіл, цілком можливо.

Потрібно пам'ятати, що сервіровка столу - це не тільки правильна розстановка посуду, а й декор, який залежить від смаку господині і теми застілля.

Ми зупинимося на основних європейських правилах.

Скатертина для святкового і повсему едневного столу

Скатертина

Формування столу починається зі скатертини. Звичайно, скатертини з клейонки або поліетиленові набагато практичніше. Але, незважаючи на достаток квітів і малюнків, краще віддати перевагу тканинній скатертини. Для того, щоб не було чутно стукоту вилок або тарілок, під скатертину підкладають щільну тканину, наприклад, фланель або фліс. Варто враховувати, що м'яка тканина повинна бути строго по периметру столу. Розмір скатертини повинен до кожного столу підбиратися окремо. Скатертина повинна розмірено звисати зі столу, орієнтовно на 25-40см, при цьому даний припуск з усіх боків. Кути скатертини розташовують чітко вниз по ніжках. Підбирають колір скатертини в основному в світлих однотонних відтінках, але якщо Ви віддаєте перевагу темним тонам, тоді візьміть світлий їдальний посуд. Перевагу кольоровим скатертинам можете сміливо віддати на неофіційних виїзних заходах.

Не варто прикривати скатертину прозорою клейонкою, щоб її не забруднити. Під тарілки краще покладіть серветки в тон скатертини.

Тарілки

Наступний крок - розстановка тарілок. Напевно, буде зайвим, але все ж нагадаємо, що тарілки, так само як і столові прибори і келихи, повинні бути чистими. Попередньо можна протерти посуд багатошаровою серветкою або м'якою тканиною.

Безпомилкова сервіровка столу має наступне положення:
- Закусочна тарілка повинна стояти в 2-х см від лінії столу і навпроти стільця;
- Якщо страв буде подаватися декілька, в такому випадку під закусочну тарілку ставиться тарілка більшого діаметра;
- Пиріжкова тарілка або як її ще називають хлібна, ставиться на відстані 5-15см від закусочної тарілки. Так як наявність даної тарілки не принципова, то її і зовсім можна не ставити;
- Якщо в меню є перша страва, тоді бульонниця або глибока тарілка ставиться на столову тарілку. Згодом її змінюють на закусочну тарілку.

Як розставити тарілки і столові прилади на столі

Столові прибори

Розкладаємо вилки, ложки, ножі. Запам'ятайте просте правило. Столові прибори знаходяться далі від тарілки для страв найближчих до подачі. Винятком з цього правила є десертна ложка. Вона повинна лежати над тарілкою, а ручка ложки повинна дивитися вправо. Знаходяться столові прилади на відстані 5-10 мм один від одного і від тарілки.

- Ложка і ніж лежать праворуч. Вилка лежить зліва. У разі подачі італійських спагеті, ложку кладуть замість ножа.

- Вилку кладуть зубцями вгору. Ніж - вістрям до тарілки.

- Якщо на столі є тарілка для хліба, в цьому випадку ніж для масла кладуть на тарілку вістрям до центру.

- Для основної страви поруч з тарілкою повинні лежати ніж і вилка, потім прилади для риби, потім ніж і вилка для салатів і закусок.

- Якщо є ложка, то її треба розмістити між ножами для закусок і риби.

- Якщо Ви збираєтеся подавати більше трьох видів страв, не ставте всі столові прилади відразу. Виносьте їх за потребою.

Як правильно розташувати столові прибори: ніж, виделку, ложку

Посуд для напоїв

Без напоїв, алкогольних або безалкогольних, не обходиться жоден захід. І кожен напій гідний свого особистого посуду.

- Фужери для води або келихи розташовують трохи правіше від центру тарілки.

- Бокал, фужер або чарка для алкогольних напоїв знаходяться правіше.

Пам'ятайте! Якщо посуду для напоїв більше трьох, в цьому випадку вони ставляться в два ряди.

Як правильно поставити на столі келихи і фужери

Інші правила

- Крім столового посуду на стіл також виставляють набори для спецій. Розставляють їх уздовж центральної лінії столу. І не забудьте покласти ложку в баночку з гірчицею.

- Коли Ви будете накривати стіл, переконайтеся, що у присутніх гостей немає алергії на квіти. Переконавшись, можете прикрашати стіл квітами з тонким ароматом. Вази - високі і вузькі або, навпаки, широкі і низькі, щоб вони собою не закривали сидячих людей навпроти.

Красивий декор для святкового столу

Озброївшись цими правилами, можете безпомилково сервірувати Ваш святковий стіл.