Ідеальні форми, які вони? Вибираємо форми для випічки
Ви любите порадувати рідних ароматною, свіжою випічкою, десертами або ж різними видами запіканок? Тоді Вам просто не обійтися однією формою для випікання. Потрібно буде купити форми для випічки для різних цілей. Їх же існує ціла безліч, і у кожної своє призначення. Найпопулярніша – традиційна кругла форма для випічки. А ще: також кругла, але вже роз'ємна; прямокутна форма для випічки пирога; форма для випічки хліба; хвиляста фігурна форма для випічки кексів; форма для випічки піци; фігурні форми для печива, кексів та маффінів; одинарні великі чи маленькі формочки; форми-планшети.
Така різноманітність! Так вони ще й виготовляються з різних матеріалів. Цю важливу характеристику ми розглянемо трохи докладніше.
Сталеві форми для випічки
З такими формами Ви витратите менше часу на випікання виробу. А все тому, що сталеві (металеві) форми мають досить тонкі стінки і дуже швидко прогріваються. Ідеальний варіант для випічки або запіканок, яким не потрібно багато часу для готовності. Блюдо швидко пропечеться і не встигне підгоріти. А ось здобу краще в них не випікати. Їй потрібно більше часу, щоб пропектися всередині, а низ тим часом може значно підгоріти.
Форми для випічки з антипригарним покриттям
Більшість господинь з усього розмаїття металевих форм віддають перевагу формам з напиленням – антипригарним покриттям. Воно відмінно розподіляє тепло по всій поверхні форми, завдяки чому не утворюються підгорілі ділянки. А ще в таких формах випічка не прилипає до стінок, її можна легко вийняти, не пошкодивши краю. Щоб форма з таким «чарівним» покриттям прослужила якомога довше, потрібно запам'ятати всього кілька правил.
1. Правило, про яке, ми впевнені, знають всі господині. Форми з антипригарним покриттям не можна дряпати металевими аксесуарами, не можна на них різати випічку і мити жорсткою щіткою.
2. Антипригарне покриття, як і скло, не любить перепадів температур, тому не можна гарячу форму обдавати холодною водою.
3. Не забувайте дотримуватися температурного режиму, який зазначений на упаковці, не перегрівайте форму.
Скляні форми для випічки
Це не звичайне скло, а спеціальний термостійкий посуд, який витримує високі температури. В них добре готувати найрізноманітніші овочеві, м'ясні чи рибні запіканки. У скляних форм досить товсті стінки, страви в них пропікаються повільно і рівномірно; томляться, випускаючи максимум смаку та аромату.
Скло абсолютно не взаємодіє з Вашою стравою, воно не зіпсує її аромат і не вбере в себе різні запахи. Так що можна сміливо готувати в одній скляній формі страви з найрізноманітніших продуктів. Гарні скляні форми і тим, що крім випічки їх можна використовувати ще й для сервірування столу. Тільки уявіть яскраву овочеву запіканку в прозорій скляній формі. Безсумнівно, вона прикрасить стіл!
Керамічні форми для випічки
Підходять для випічки бісквітів, пирогів, тортів, печива. Форми для випічки з кераміки дуже схожі за характеристиками на скляні форми. Вони також мають досить товсті термостійкі стінки, завдяки яким їжа може й запікатися, й томитися. Керамічні форми завжди красиво оформлені і будуть прекрасною частиною сервірування столу. Керамічні стінки пропускають повітря, завдяки чому їх часто використовують для випічки пудингів, запіканок та суфле. А в глиняних горщиках виходять відмінні другі страви.
Невеликий секрет: щоб запіканка не вийшла сухою, перед початком готування керамічну форму потрібно потримати у воді (хвилин 10). Кераміка добре вбирає вологу. Під час готування вона віддасть цю вологу продуктам.
Форми для випічки з харчового силікону
Силіконові форми для випічки не так давно прижилися на наших кухнях. Але з часом все більше і більше господинь віддають належне їх перевагам. Силіконові форми досить універсальні. Витримують температуру від -40°C до + 230°C, в них можна і запікати, і заморожувати продукти. Вони підходять для випічки пудингів, пирогів, кексів, мусів, безе, маршмеллоу або зефіру.
Зазвичай, силіконові форми мають яскраві кольори, а різноманітність їх форм просто вражає. Вони виконані з імітацією бутонів квітів, рослин, тварин, сердечок, зірочок або різних предметів; круглі, квадратні, прямокутні; з прямими або хвилястими стінками. Випічка в таких формах має красивий і виразний рельєф. Силікон потрібно змастити маслом тільки при першому використанні. Надалі випічка ніколи не прилипне, навіть якщо форма буде не змазана. Завдяки гнучким стінкам випічку ще простіше виймати з форми.
Але є кілька застережень у використанні силіконових форм: у них не можна різати випічку ножем і мити щітками (втім, силікон настільки легко миється, що щітка і не знадобиться зовсім). Просто безцінна знахідка для господинь!