Фондю: подорож в історію
Cмачно поїсти любить кожен. А якщо прийом їжі відбувається оригінально і у веселій компанії, це вже ціла подія. Кращої страви для сімейних або дружніх посиденьок, ніж фондю, годі й шукати. Фондю – головне національне блюдо швейцарців. Історія його появи дуже цікава і переносить нас на кілька століть назад.
Відбиток історії
Існує кілька версій походження сирного фондю. За однією з них швейцарські пастухи на снігові альпійські поля брали з собою сир, хліб, і, обов'язково, вино – зігріваючий в холодну погоду напій. Згодом продукти затвердевали, але пастухи знайшли їм застосування. У глиняному горщику під впливом вогню розплавляли залишки сиру з вином. Виходила тепла сирна маса, куди умочували скибочки хліба і насолоджувалися ніжним смаком отриманої страви.
Непомітно таке блюдо c пасовищ перемістилося в будинки багатіїв і стало улюбленими ласощами прислуги. І тільки згодом воно стало прикрашати столи аристократів при прийомі іноземних гостей. Довгий час у такої популярної в ті часи страви не було назви, так як швейцарці не приділяли особливої уваги позначенню їжі. А всім відому назву «фондю» придумали французи. Так, саме французи дали позначення швейцарській страві. «Fondre!» (тобто «танути») – вигукували французи, пробуючи хлібні шматочки з сиром. Звідси і з'явилася назва навіть не страви, а цілого процесу.
Інша версія свідчить, що фондю з'явилося завдяки економним селянкам в кантоні Невшатель. Вони просто збирали засохлі залишки сиру і розтоплювали їх в загальному горщику.
Фондю за старовинним рецептом
Для приготування фондю використовували сири двох видів: емменталь і грюйер. Їх розтоплювали в спеціальному казанку (фондюшниці) з додаванням білого вина і кукурудзяного крохмалю, щоб отримана маса не розшаровувалася. А щоб сир швидше розтанув, можна додати трохи лимонного соку. Коли сир розплавиться, фондюшницю встановлюють на спиртовий пальник і подають до столу. Кожному учаснику «сього» дійства дається спеціальна вилочка, на яку потрібно наколоти скибочку хліба і вмочити його в гарячий сир.
«Традиції» церемонії фондю
Кожному гостю дають окрему тарілку і виделку. Знімати хліб з вилки слід дуже акуратно, не торкаючись її губами, оскільки вона знову буде вмочена в загальному казанку. Несподівано з Вами може статися не зовсім приємна ситуація – Ви упустите хліб в казанок з сиром. Завбачливі швейцарці в такому випадку придумали покарання: якщо «провиниться» жінка, вона повинна буде поцілувати кожного учасника церемонії, а якщо чоловік – його обов'язком буде купити пляшку вина на всю компанію. А той, з ким повторно відбудеться такий казус, в наступний раз буде приймати гостей у себе вдома.
Різновиди фондю
Поступово фондю стає все більш популярним, а в кожній країні рецепт змінюють на свій лад і смак. Французам прийшла в голову ідея готувати прямо на столі. Тому сир вони замінили киплячим маслом, ну а скибочки хліба – тонкими скибочками м'яса. У Китаї замість м'яса стали використовувати рибу, морепродукти, а також пельмені дім сум. А ті, хто стежать за фігурою і правильним харчуванням, теж зробили свій внесок в рецептуру страви – в киплячу олію вони умочували шматочки свіжих овочів. Ну, а мрію всіх ласунів виконали американці, які винайшли шоколадне фондю, і умочують в нього різноманітні фрукти.
Рецепт шоколадного фондю
Приготувати фондю в домашніх умовах не складе труднощів, а результат порадує всю родину. Для цього знадобиться всього три продукта:
1. Шоколад (чорний або молочний – на Ваш смак)
2. Вершки або молоко
3. Лікер (можна замінити соком)
Шоколад потрібно подрібнити і насипати в казанок фондюшниці з вершками. Помішуючи, розтопити на водяній бані і в кінці додати лікер або сік. При подачі на стіл під чашею з шоколадом запалити свічку. А при вирішенні, що вмочати в шоколад, довіртеся своїй фантазії і смаку, адже це можуть бути фрукти, печиво, кекси, зефір, сухофрукти, горіхи, пастила і навіть булочки.
Зустрічайтеся частіше з друзями, проводите вечора в теплому сімейному колі. Радуйте своїх близьких солодкими ласощами і пізнавайте один одного краще, адже фондю – це блюдо спілкування.