У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Енциклопедія кавових напоїв

Кава по-турецьки - або кава, зварена в турці (до речі, у неї є ще одна назва – професіонали звуть її «джезва»), кава з додаванням молока або вершків, або, може бути, кава з ароматом ванілі або кориці. Рецепти кавових напоїв і порахувати важко! Всі ці: капучино, моккачіно; кава по-турецьки, кава по-ірландськи… Часом вже в голові виникає така плутанина. Чим відрізняється американо від еспресо або капучіно від латте, а є ж ще ристретто, латте-макиато, гляссе, лунго, раф. А в чому готувати каву, купити турку або купити френч-прес, або ж краще купити кава-машину. У цьому всьому ми і будемо розбиратися.

Кавові чашки і кружки для кави в інтернет магазині Посудоград

Різновиди кави: від простої до складної

Еспрессо (з італ. «під пресом»). Кумедний факт, але більшість відомих нам рецептів кави має італійське коріння. Чому смішний? Та тому, що Італія не входить в список країн, де вирощують каву. Саме в Італії придумали еспресо. За допомогою кавових машин – спеціальних пресів, з бобів середнього помелу отримують кавовий екстракт, який і називають еспресо. На 10-20г кави використовують 30-40 мл води. За італійською традицією еспресо ледь вистачає на кілька ковтків. А наповнити чашку для еспрессо водою по самі вінця, як прийнято в наших краях – ну просто поганий тон, на думку італійців!

Рістретто – тільки цей напій по міцності перевищує еспресо. При його приготуванні на той же об'єм кави – 10г, припадає лише 15-20 мл води. Він настільки концентрований, що має маслянисту консистенцію. Отже, якщо вам потрібно підбадьоритися, ви тепер знаєте, яку каву вибрати.

Лунго – ще одна варіація еспресо. Але, на відміну від ристретто, лунго готується, навпаки, з великою кількістю води. На 10г кави в цьому випадку використовують 50 мл води.

Американо. Як ми могли забути про американо? Це одна з найбільш насичених кофеїном кава, але при цьому сама водяниста. Для приготування використовують еспресо: в 30-40 мл наливають 180-190 мл гарячої води. Але тут є свої різновиди. Наприклад, «айс-американо», в яку замість гарячої води наливають холодну, ще й кубики льоду додають. Або ж американо «red eye» - просто порятунок і відмінний спосіб підбадьоритися для ігроманів або студентів, які проводять всю ніч над конспектами. А може ви так надихнулися, що всю ніч безперервно писали книгу або картину? Як вам назва, яка в перекладі з англійської означає «червоне око»? Вельми вдала аналогія, чи не так? Еспрессо в дуеті зі звичайною кавою створюють найміцніший кавовий напій.

Гуртки та чашки для капучино і американо в інтернет магазині Посудоград

Капучіно. В Італії його п'ють виключно в першій половині дня. Так вже склалися кавові традиції. У еспресо додають гаряче молоко і додають ще один шар – молочну піну. Пітчери для спінювання молока поміщають в спеціальний автомат і отримують повітряну молочну пінку. А ви знали, що пінку роблять не просто для видовищного виду напою? У неї важливе завдання – саме вона допомагає зберігати температуру напою.

Латте. Перекладається з італійської як «молоко». Готується також з кави та молока, тільки ось пропорції зовсім різні. Основний інгредієнт тут – молоко. Його підігрівають і збивають. В 180 мл молока додають 1 порцію (тобто 30 мл) еспресо.

Латте-макиато. Для тих, хто не зміг вибрати між кавовим напоєм на основі молока та капучино з його чарівною пінкою. Латте-макиато готується так само, як латте, але зверху ще поміщається шар молочної пінки. Існують навіть спеціальні келихи для латте. Як правило, вони високі і прозорі, щоб можна було помилуватися рівними шарами, з яких складається напій.

Правильно вибрати кавову чашку в залежності від виду кавового напою

Моккачіно. Готується на основі латте. Але цей напій повинен мати шоколадний смак. У нього додають тертий шоколад, какао-порошок або шоколадні сиропи. Моккачіно перетворюють в справжній десерт і твір мистецтва – його подають в скляних стаканах, прикрашають гіркою зі збитих вершків або присипають шоколадною стружкою.

Фраппе і гляссе. Фраппе придумали в Греції. Для його приготування потрібно купити барний шейкер. У шейкері змішують до утворення піни 30-60 мл еспресо з цукром і невеликою кількістю гарячої води. Потім охолоджують додаванням кубиків льоду або ж холодним молоком і навіть лікером. Гляссе – одна з варіацій даного напою. У чашку гарячої кави кладеться кулька морозива. Досить незвично. Тільки уявіть цей смак!

Турки мідні для варіння кави. Вибрати правильно і купити в інтернет магазині Посудоград

Кава по-турецьки. Приготувати каву в турці можна і вдома. Кавові зерна дрібного або наддрібного помелу засипають в турку, наливають холодну воду і готують на слабкому вогні до закипання. А далі вже справа смаку. Ви можете зробити каву з коньяком, гвоздикою, кардамоном або корицею. Невелика хитрість: щоб кавова гуща осіла на дно, після зняття з плити потрібно плеснути в турку 1 чайну ложку холодної води.

Кава по-ірландськи. У звичайну гарячу каву додають ірландський віскі (в класичному рецепті) в співвідношенні 2:1. Довершують напій гіркою зі збитих вершків.

Посуд для всіх різновидів кавових напоїв

Як ми й говорили, це не всі різновиди кавових напоїв, але самі основні й поширені. Сподіваємося, ми допомогли вам краще орієнтуватися в кавовій карті. А когось, можливо, зацікавили і спонукали переглянути своє ставлення до кави як до напою. Адже серед такого розмаїття точно можна вибрати напій до душі.

Це знадобиться!