У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Емальований посуд: переваги і недоліки

Купити емальований каструля, набір посуду з доставкою Одеса, Київ, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Херсон, Миколаїв і в інші міста України

Не секрет, що багато в чому якість їжі залежить від того, в якій каструлі ми її готуємо. Хто з нас не пам'ятає смачної бабусиної кашки і мамині супчики, адже готували їх не в високотехнологічних електронних агрегатах, а в самих звичайних емальованих каструлях.

З тих пір зовнішній вигляд цих каструль мало змінився, так само як і технологія приготування.

Правильний емальований посуд - натура товстошкіра, не може бути занадто легким за вагою. Якщо товщина стінок тонше 1мм, каструлька буде легка на підйом, ось тільки відмити її буде дуже важко, їжа в такому посуді пригоратиме, і він мало прослужить вам через те, що під впливом температури буде деформуватися. Емалі, навпаки, багато не повинно бути. Потенційні місця для відколів – нашарування емалі і опуклості. Не варто користуватися каструлею з сколом, від цього відколу відбуваються мікро відколи, а це вже шкідливо для здоров'я.

Забудьте про яскраві фарби, загляньте під кришку, внутрішнє напилення повинно бути тільки білим, чорним або сіро-блакитним. Для того, щоб горлечко було під надійним захистом від корозії, кращий варіант, якщо обідок буде з нержавіючої сталі. Не варто влаштовувати емальованому посуду термо-шок, тобто закип'ятити в каструлі воду і різко налити холодної води. Ну а якщо ви вже на це зважилися, і емаль встояла – вам пощастило, каструлька що треба. У сталевих емальованих каструлях краще готувати тільки рідкі страви, тому що нагріваються вони не рівномірно.

Ручки можуть бути зроблені також з емальованої сталі і приварені до каструлі, а можуть бути просто зі сталі без покриття емалі, порожнисті усередині. Плюс таких ручок - ви не обпалитеся, мінус – згодом кріплення розбовтуються.

Переходимо до кришки. Сталеві, емальовані або скляні. Кришки із скла зручні тим, що вони забезпечені отвором для виходу пари. Доглядати за скляними кришками потрібно більш ретельно, обов'язково витирати насухо після миття. Вибирайте посуд зі спеціально зачорненим дном або темну емаль, нова виблискуюча білизною каструля погано поглинає тепло.

В емальованому посуді можна готувати багато, наприклад, суп, компот, варити овочі. Посмажити або згасити – вибачте. Емальований посуд не підходить для приготування всього молочного. Справа в тому, що відволічетеся на трохи - і все пригорить. Не варто забувати про крихкість емалі, вона часто відколюється при сильних ударах або падіннях, також не любить перегріву. Стукаючи по краях каструлі ложкою, ми також викликаємо відколи емалі, а в цьому випадку вони часті гості країв.

 

Результатом механічної напруги посуду є відколи близько ручок. Якщо вами були помічені пошкодження подібного роду, особливо на внутрішній частині посуду, – краще їм не користуватися. Справа в тому, що їжа починає безпосередньо контактувати з металом, з якого виготовлений посуд (найчастіше, вуглецева сталь), а це, як правило, не приносить користі для здоров'я людини.

Як доглядати за емальованим посудом? Його потрібно мити теплою водою, губкою з рідким миючим засобом. Виключіть абразиви і металеві губки – емаль від цього отримує подряпини, стає тьмяною. Якщо їжа пригоріла, – залийте емальовану каструлю холодним розчином соди або солі (1 столова ложка на 1 літр води), залиште на пару годин. І ви побачите, як все легко відмиється.

Емальований посуд гарантовано прослужить Вам від 10 до 15 років. Оберігайте каструлю від падіння, і вона прослужить вам вірою і правдою, допомагаючи готувати смачну і корисну їжу, таку, як у дитинстві.

Це знадобиться!