Келихи для бренді, коньяку і віскі (коньячка)
Називаючи коньяк коньяком, багато хто з нас робить помилку. Те, що ми називаємо коньяком, насправді – бренді, а коньяк – міцний, спиртовий напій, виробляється тільки у Франції в провінції Коньяк (фр. Cognac).
Келих для бренді ще називають «сніфтер» (snifter) і «бренді глас» (brandy glass). За формою коньячний келих нагадує квітку. Спеціально виготовлений так, щоб чаша гармонійно розташовувалася в руці цінителя і букет, і аромат напою під впливом тепла рук почали розкриватися. Чим витриманіший напій, тим багатший і цінніший аромат бренді. Саме тому для молодого напою береться фужер з розширеними або прямими краями, а для багаторічного з звуженими, щоб утримати аромат в бокалі.
Келих наповнювати коньяком рекомендується на ¼ і не більше. Пити залпом цей напій не варто, а спочатку оціните його відтінок. Колір у молодого коньяку, як правило, більш світлий, ніж у витриманого. Не слід також охолоджувати напій перед вживанням.
Аромат коньяку оцінюється в три етапи. Першу хвилю аромату ви можете відчути, коли будете наповнювати келих. У цей момент відбувається випаровування легких летючих речовин, і людський нюх здатний відчути поверхневі нотки аромату. Друга хвиля аромату відчувається, якщо трохи покрутити келих в руках навколо осі. Саме тоді аромат коньяку починає відчуватися непрофесіоналом. Цей етап може донести до нюху основні ноти коньяку: фруктові, квіткові, деревні, пряні, горіхові і т.п. Третій етап сприйняття напою настає тоді, коли випивається останній ковток. Професійні дегустатори здатні вловити аромат якісного коньяку, який був налитий в келих навіть тиждень тому.
І тільки після оцінки кольору і аромату коньяку слід починати його вживати. Робиться це спокійно і не поспішаючи. Перший ковток робиться найменшим – всього кілька крапель. Так ви підготуєте смакові рецептори до подальшого сприйняття коньяку. Другий ковток повинен бути трохи більше, причому відразу ковтати напій не варто – потримайте його кілька секунд у роті. Саме за цей час смакові якості коньяку розкриються максимально повно. Потім настає етап сприйняття післясмаку напою.
Трохи заплутаніша ситуація з вибором келиха для віскі. Головне завдання фужера – розкрити букет і аромат міцного напою. Келихи для віскі мають свої види, і кожен має свій неповторний характер, який підкреслює келих.
Стопка (Shot glass) – підходить для одноразового прийому напою, залпом. Дана стопка розсіює аромат, тому не використовується для дегустацій і дорогих сортів віскі.
Тумблер (Tumbler) – келих з дугоподібними або прямими стінками і товстим дном. Тумблер – родич старомодного стакана Олд фешенд (Old Fashioned). Саме в цих двох схожих між собою склянках подають міцні спиртні напої, найчастіше віскі, в чистому вигляді або з льодом. У той час, коли не існувало форм для льоду, барменам доводилося ламати шматки льоду руками і романтичним ковбоям такі шматки нагадували скелі. Саме вони і дали назву напою з таким льодом “ on the rocks ” – на скелях, так з'явилася друга назва склянки – Рокс (Roks). Головна особливість цих келихів – утовщене дно, воно уповільнює танення льоду.
Ноузінг (Noising) – фужер для куштування аромату міцних напоїв. Келих підходить для якісних витриманих віскі і для дегустації.
Тюльпан (Tulip) – підходить не тільки для шампанського, але і як фужер для віскі, а саме для старих односолодових сортів з багатим ароматом букетів.
Сніфтер (Snifter) – за формою схожий на тюльпан, але має більш витягнутий силует. Snift (в перекладі) - нюхати. Головна мета - відчути насичений аромат і тонкий смак самого напою.