У
К
о
ш
и
к
Ви тут
Кошик

Кошик

Ваш кошик порожній :(
Давайте це виправимо?!
Загляньте в акції, хіти продаж
або розділ новинок.

КАТАЛОГ ТОВАРІВ

Арабіка, робуста, і щось ще... Чим відрізняються кавові зерна?

Напій богів, філософія і стиль життя, напій, який забезпечує приплив сил і робить світ яскравішим. Яких тільки захоплених слів не почуєш від любителів насолодитися його ароматом і неповторним смаком. Впевнені, у вас не виникло сумнівів, що ми говоримо саме про каву. До речі, а ви знали, що кава - найпопулярніший напій у світі? Він настільки популярний і всіма любимий, що рідко хто починає день, не насолодившись чашкою ранкової ароматної кави. Одні люблять використовувати турку для заварювання кави, інші вирішили для цього вибрати гейзерну кавоварку. Хтось на самоті насолоджується магією кавового напою, а хтось любить розділити радість і влаштувати теплі посиденьки в компанії рідних, і тоді вже потрібно подумати про те, щоб купити кавовий сервіз.

Посуд для кави. Кавовий стіл

Ази: види кавових зерен і їх обсмажування, ступінь помелу кавових зерен

Незважаючи на високу популярність кавового напою, навіть затяті кавомани не можуть похвалитися знаннями про те, які бувають види та сорти кави, і знають далеко не всі рецепти її приготування.

Що ж, пропонуємо вам зануритися в розкішний, багатий різноманітністю кавовий світ. Почнемо з основ. Види кавових зерен: найпопулярніші – арабіка і робуста, і більш рідкісні та унікальні - ліберіка й Ексцельза.

Арабіка має м'який ніжний смак, зі злегка помітною приємною кислинкою. Найбільший її урожай збирають на Аравійському півострові. Також даний вид кавових зерен популярний в Бразилії, Венесуелі та Ефіопії.

Робуста відрізняється великим вмістом кофеїну, ніж в арабіки. Смак її трохи гіркуватий, терпкий, а аромат - насичений. У більшості випадків робусту не використовують як самостійний вид кави, її змішують з арабікою в різному процентному співвідношенні. Найбільш поширена робуста в Конго, Бразилії, Індії.

Як виглядають кавовий зерна арабіка і робуста

Ліберіка має яскраво виражений смак з гірким присмаком. Цей вид також використовують в якості добавки до інших сортам. Він надає кавовому напою вишуканості і робить його надзвичайно ароматним. Мадагаскар і Кот-д’Івуар – основні регіони вирощування ліберіки.

Ексцельза – самий унікальний і рідкісний вид кавових зерен, на нього припадає всього лише 1% від загального світового виробництва кави. Смак його м'який, а аромат – вельми делікатний і приємний. Використовується, в основному, в складі елітних кавових купажів для посилення аромату напою. Головними постачальниками сорту Ексцельза є ЦАР, Кенія, Чад.

З видами кавових зерен ознайомилися, а ось сортів кави існує безліч. Пов'язано це з різними регіонами зростання  кавових зерен. Адже в кожному регіоні один і той же вид зерен набуває різних відтінків смаку, аромату і насиченості. Наприклад, австралійська арабіка – з ягідним відтінком, індійська робуста Черрі – з гіркотою в смаку і кислинкою, Ємен Мокко - з гострим насиченим смаком і присмаком шоколаду.

Види обсмажування кавових зерен

Ступінь обсмажування кавових зерен – один з найважливіших аспектів у виробництві кави, який впливає на смак готового кавового напою. У кавовій індустрії існує 4 ступеня обсмаження:

Початкова ступінь максимально зберігає смак і початковий аромат. Кавові зерна набувають карамельного відтінку і, на відміну від остаточно обсмаженого зерна, позбавлені блиску.

Світла, інакше кажучи, слабка. Зерна слабкого обсмажування можна подрібнювати і використовувати для приготування напоїв. Відтінок їх – світло-коричневий, рівномірний. Смак стає міцним, а кислотність знижується.

Середня ступінь обсмажування кавових зерен – на цьому етапі з'являється традиційний блиск обсмажених зерен. Смак стає ще більш насиченим і міцним, але при цьому все ще залишається невелика кислинка. Колір – насичений коричневий.

Темна – сильна ступінь обсмажування. Її легко визначити за темно-коричневим відтінком і вираженим блиском зерен. Змінюється і смак: підвищується гіркота, але при цьому майже зникає кислотність і додається карамельний присмак. Вміст кофеїну при темному обсмажуванні знижується.

Кавові сервізи і чашки для кави. Як підібрати посуд

Яка буває ступінь помелу кави

Ще одна найважливіша деталь, яка впливає на смакові властивості кавових напоїв – ступінь помелу кавових зерен. Для різних рецептур і способів заварювання кави підходить певний спосіб помелу, і, якщо його порушити,смак напою може бути просто зіпсований.

Варіантів помелу, як і ступенів обсмажування, розрізняють 4:

I – великий. Отримують його способом подрібнення в електричній кавомолці протягом 8-10 секунд. Розмір фракцій складає 0.7-0.9мм. Екстракція (тобто процес вилучення з кавового зерна смакових і ароматичних властивостей) при такому ступені помелу займає від 6 до 8 хвилин. Для заварювання кави із зерен грубого помелу рекомендується купити френч-прес.

II – середній. Розмір фракцій складає 0.4-0.5мм. Електрична кавомолка подрібнює зерна до такого розміру приблизно за 12 секунд. Таку каву заварюють в крапельних кавоварках. Екстракція – процес заварювання – дорівнює 5-6 хвилинам.

III – невеликий. Процес помелу повинен тривати від 15 до 20 секунд. Розмір фракцій не повинен перевищувати 0.3мм. Екстракція займає 1-4 хвилини. Купити гейзерну кавоварку – кращий спосіб витягти максимум смаку та аромату з зерен дрібного помелу.

IV – наддрібних. Попросту кажучи – подрібнення кавових зерен в «пил», розмір фракцій – 0.1 мм. Щоб домогтися подрібнення кави до наддрібних частинок, її подрібнюють на протязі 50 секунд. Кава для турки – саме так називають її фанати і любителі варити каву саме в турці. Адже в ній максимально розкриються й збережуться ароматичні властивості та смакові нотки.

Мелена кава і гейзерне кавоварки для правильної варіння кави

Гурмани рекомендують купити ручну кавомолку для подрібнення кави і молоти каву невеликими порціями безпосередньо перед заварюванням. Для чого? Щоб не розвіявся аромат, і мелена кава не ввібрала в себе сторонній запах. Якщо ж ви дуже зайняті і у вас просто немає часу часто молоти каву, можна використовувати герметичні банки для зберігання кави. У них не потрапить волога або сторонні запахи, яких на кухні просто не злічити.

Отже, ми розібралися з основними властивостями кавових зерен. Тепер ви точно будете себе впевненіше почувати при виборі кави. І будете знати, який вид кавових зерен або яку ступінь обсмаження кави вибрати. А найголовніше – в чому краще заварювати каву.

Спеціальний посуд для варіння кави і його подачі на стіл

Думаєте, це все? Звичайно, ні! Кава – такий різноманітний, багатогранний напій. Про нього можна говорити вічно! Але ми не хочемо втомити вас і віднімати занадто багато часу. Тому інші цікавинки розповімо наступного разу.

Це знадобиться!